tiistai 15. helmikuuta 2011

Bat-hallilla sunnuntaina

Oltiin sunnuntaina Bat-hallilla porukalla reenailemassa tokoa ja agia. Meidän tuttu koutsi Sanna palkattiin vetämään tokoreenejä ja agissa oli sitten ratapätkä mukana. Olipas kivaa, tälläisia voisi puuhastella useamminkin?!

Olin vissii niin innoissani siitä että ompas mukavaa ihanaa ja etenkin ja kun näin iiihanan Jeccu-pennun että oman koiran kanssa reenaamiseen en osannut sitten keskittyä enkä asennoitua niin yhtään...

Sara-parka kun saa kestää mua. Ja Selma parka kun ei päässyt mukaan kun sillä oli juoksut.

Muistilista koulutuksiin
-käytä koira aamulenkillä, herätyskellon voi laittaa herättää aikasemmin jos on kiire
-käytä koira kävelyllä myös ennen omaa vuoroa, etenkin kun on sille uusi paikka
-jos sinä reenaat koiran kanssa niin haet sen itte autosta jne. että se ehtii asennoitua että nyt tehdään sun kanssa. kepon voi laittaa vaikka ottamaan valokuvia siksi aikaa
-häkissä hallissa oloa voi harjoitella vaikka sitten oman vuoron jälkeen, ei ennen sitä kun ei ole aiemminkaan harjoiteltu.
-jos tiedät että koira vaatii alle vähän tekemistä että pystytään kuuntelee ja osallistuu niin teetä vähän tekemistä, vähän enemmän kuin kolme siivekkeen kiertoa
-vaikka jossain liikkeissä on suurimmat ongelmat niin silti kaikissa on oppimista ja kehittymistä paljon. älä siis ehdota "tästä ei tule ikinä valmista eikä ees hyvää"-luoksetulon kattomisen jälkeen seuraavaks asiaks "me mennään kokeeseen ottamaan tästä liikkeestä aina reilu nolla"-kaukoja. Tulee liikaa ahdistusta.
-jos käy siihen-käsky ei oo valmis käytettäväksi vielä sen jännempiin asioihin kuin yksin reenaatessa & kotona sisällä oman vuoron odottamiseen niin älä käytä sitä! Murh! Eikä ny aineskaa sillon kun se on ilman lenkkejä yms. tavallisia rutiineja laitettu häkkiin patoamaan energiaa ja odottelemaan omaa vuoroa....

Muuta

-Tarttis käyä eripaikoissa sisätiloissa Sarkin kanssa, keskittyminen oli uudessa paikassa vähän heikompaa kun yleensä. Tietenkin koiran keskittyminen oli heikompaa  kun munkin oli.. mutta siis tarttis käyä uusissa paikoissa sisätiloissa että OHJAAJA oppis keskittymään eri paikoissa ja tilanteissa.
-Sannakin totes sen että suurin osa Saran käytöksestä ja mielentilasta lähtee ihan musta ittestä... joo-oh..

Ekana katottiin sitä luoksetuloa. Tai siis sitä seisomaan pysähtymistä. Sannan mielestä oiva ratkaisu, tai vähintäänkin kokeilemisen arvonen tapa, meidän stopin valumiseen ois takapalkka. No joo. Mulla on asenneongelma kaikkiin muualla oleviin palkkoihin, varmaan siksi kun Sarkki on niin hyvin opetettu että kaiken mitä näkee saa syödä. No joo ollaan me oikeesti siis kotona sisällä jotai kaukoja taidettu tehdä niin että nami on takana. Mutta ei mitään alustaa. En tiedä miten ees tapahtu mutta nyt tuolla hallilla tempastiin jostain Markon agilitykontaktinopetusfetapurkin-kannet. Jos se mun järki juoksis yhtää nopeempaa koulutustilanteissa niin oisin sanonut että ei edes yritetä noilla koska niiden merkitys Saralle on kutakuinkin, "kun näet tämän lätkän niin juokse täysiä syömään nami". Sitten siitä tuli vähän semmoinen en osaa jättää koiraa niin että se ei karkaa namille harjottelu.. Ja sitten Sara kuitenkin luoksetullessa tuli edelleen kovaa kun ei muistanut namia takana ja sitten en osannut vapauttaa sitä sinne namille. Kerran pysähty aika kivasti kun vapautin vahingossa suoraan ennen pysähtymiskäskyä. Muuten oli vähän sanat hukassa "seiso-jes-hyvä-vapaa-eiku saa ottaa".

Kokeillaan nyt kotona vielä opettaa uus sana joka vapauttaa taakse ja kokeillaan niin että mä en oo niin häsläsählä. Kokeillaan. Silti mun mielestä Sara ja jossain ootteleva palkka on kauheen luonnoton yhdistelmä :) (Tosin se tekee paikkamakuuta ja istumista ruokakupin oottaessa, seuraamista ruokakupin oottaessa eikä se sillon yritäkään varastaa että ehkä se jos viittis opetella..) Mua vaan hotsittas taas vaihtaa se seisominen takas käsimerkille kun sillä sen saa niin helpolla ja niin nopeesti pysähtymään sillä etujalat-lukkoon jarrutuksella. Jos se pitemmällä matkalla näkis ja tajuis kokeessa mun käsimerkin kuiteski? Tuskin? Mun käsimerkki onnistus olemaan kokeessa jotain muuta ku epämääränen huiskasu? Tuskin?

Yritettiin kattoo kaukoja. Väitin että m-s vois jo onnistua. No ei puhettakaan. Ollaan tehty sitä jee-makkara palkalla lenkeillä (meillon yleensä aina koirille nakkeja tai lihapullia, ostettii ny kerran jotai makkaraa siwasta ku oli muut loppu, totesin et se on aika näppärä pilkkoa ja Selma on siihen ihan hulluna. Oltuani kasvissyöjä yli 10 vuotta ei noi lihat silleen oo tuttuja ja olin tyytyväisenä syöttänyt ekasta paketista ne "suolikuoret" koirille. Onneksi rupesin puhumaan Markolle jotain kuinka Semppu tykkää kuorista niin Marko sitten tajus valaista mua että ne on muovia. Hoh. Onneks koirat on kunnossa ja mahat toimii ja ei oo tullu suolenkiertymiä tai mitä lie ja en useempaa paketillista ehtinyt syöttää. Ja onneksi olin antanut niitä paloja aina sitä mukaa kun reeninameja pilkoin niin eivät mitään jättipalasia olleet saaneet...) Mihin mä jäin...? Niin, kaukoja, palkalla joka on Saralle superherkkua ollaan lenkkifiiliksissä tehty ihan onnistuneesti ja vaikka millä matkalla. Tai siis sitä m-s ja vähä lisäilty siihen sekaan mitä jo osataan eli avon kaukoja. Tyyliin i-m-s sarjana.

Aattelin siis että sitä ois uskaltanut kokeilla hallilla. Joo ei. Se oli kadonnut ihan johonkin ja tilalle oli tullut töp töp molemmilla etutassuilla yksi askel eteen seisomaannouseminen. (eli se vaan ei ollut vielä tarpeeks valmis vaikeempiin olosuhteisiin, vaikeat olosuhteet olen tietenkin jo luoksetulosta tuskastunut minä...) Ja mä en kyllä osaa auttaa koiraa. Pitäs kuulemma tehä TAKAPALKALLA :). Ja pitäs tehä jumppana. Ja mäkun oon unohtanut jumpat tän vaihdon osalta heti ku saatii yhtää etäisyyttä kun se on niin paljon helpompaa! Mitä lähempänä mä oon koiraa niin sitä enemmän se säheltää...mistä lie johtus...

Saatiin yhteensä varmaan jumppana joku yks onnistunut oikeatekniikkainen maahanmeno.. Tehtiin seuraamispätkä että Sara pääs onnistumaan jossain. Kolmen vasemmalle käännöksen jälkeen se skarppas tosi kivasti.

Kotona sitten lenkin jälkeen uus yritys m-s. Ja nyt se sama töptöp kaks askelta eteen oli tullut sisällekin! Apua! Tehtiin sitten nami takana ilman fetapurkinkansilätkiä ja se etennpäin tassuttelu jäi pois eikä koira varastanut mihinkään... Ehkä me nyt näihin kaukoreeneihin ostetaan se takapalkankin käyttö. Ostetaan myös intoa reenata niitä edelleen ahkerasti joka päivä?

edit. Lisääää!

Niin joo tehtiin lopuksi paikkamakuu. Sara piippas. Eikä tuo ny ihmekään ku mä olin niin kauhee. Mutta jos jotain niin kehäänmeno oli tosi kiva nätti ja siisti. Ja vierestä tai nousta koira ylös ja sitä palkattiin yms. Huomaa kyllä että ollaan reenattu vaan itekseen, heti oli taas tässäkin ongelmia vaikka on 9/10 itekseen tehdyistä oltu hiljaa kun pahimmillaan ei ollut paikkamakuuta ilman piippausta. Sanna ehotti että vois ihan muutaman kerran, ei ottaa tavaksi, tehä niin että liikkuri huomauttas siitä piippaamisesta. Vois toimiakin. Yllättäs. Keskittys. Mut oli kyllä pahimmat pitkästä aikaa. Heti se tulee kun mä hermoilen. Pitäs päästä tekemään useemmin niin että on muita koiria kun se on taas eri tilanne (ohjaajalle).

Samalla kun edittiä niin kirjotetaas Selmastakin. Se pitäs ilmottaa kohta kokeeseen jos meinataan pysyä suunnitelmassa. Hahaa.

Tehtiin Markon kanssa oivallus. Tai oon kelannut sitä jo aikasemmin mutta jättänyt toimimatta kuitenkaan ja sitten kun Marko nyt sano samasta asiasta niin kai se on totta. En voi enää tehä sisällä niitä reenejä missä Sara tekee ja Selma saa olla vapaana ihan miten päin vaan. Kun kehun Saraa vaikka Selma jää palkatta se näyttää ihan täydellisen tyytyväiseltä, ottaa kehut vastaan itselleen. Ja kun se koko aika kuitenkin tekee jotain niin sitä nyt kehutaan vähän milloin mistäkin. Ei ihme jos on pikkukoira vähän sekasin. Selma kun on vähän sitä mieltä että it's all about her. Ja ei kehuja saadessaan ilmeisesti edes huomaa että namipalaa ei tullutkaan.

Pikkupikkuhiljaa opetellaan myös Sempun kanssa käy siihen-juttua. Ollaan päästy jo Saran kanssa tekemään vähän seuraamista niin että Semppu oottaa. Puhutaan siis edelleen sekunneista. Sara on hyvä odottamaam vuoroaan sisällä ei oo metelöinyt kun sen kerran ku Semppu unohti missä kapula oli. Näyttää myös aika levolliselta. Semppa näyttää siltä että pomppaa ylös ihan justkohta tulee mikä vaan tutulta kuulostava sana..

Paikkamakuita Selma on tehnyt ruokakupilla ylipitkiä Saran kanssa. Sillä on tosi kiva asento, se on keskittynyt ja pysyy. Eilen meni 5 minuuttia ihan heittämällä. Tää on helppoo. Pystyy jo tulemaan sivulle aloittamaan. Aiemmin ei voinut olla kuin niin että kuppi on nenän edessä.

Oltiin lenkillä ja huomattiin että yks parkkis mitä kattelin jo aiemmin syksyllä Kivikon puolella oli aurattu ja valaistu ja autoton. Namitkin oli taskussa joten testattiin uutta kenttää. Olin jo ottamassa Saraa ku Marko sano että eiku Sempan kanssa, hyvähyvä! Tehtiin ilman hyppyä ja paikkamakuuta (joku -15 pakkasta...) alo pikaseen läpi. Syytä tehdäkin pikaseen jos mennään Pörstille huhtikuussa. Ilman hihnaa seuraaminen oli tosi kiva! Joku yks irtoominen tuli ja yks vino perusasento. Ilman hihnaa oli kuulema pomppinut. En ees huomannut, tää oli vähä huonompi nyt ku hihnassa, ei jaksais kahta kaavioo putkeen ilman palkkaa? Jos reenais niin että palkkais pari kertaa tokan alussa yllättäen?

Maahanmeno oli tosi hyvä ja kiva. Luoksetulo ihan jees. Näytänköhän kädellä ku tulee sivulle, voi olla että se on taas palannut. Seisomisessa annoin snadin käsiavun ja tuplakäskyn. Köh. Mutta pysähty. Ja loppu meni hyvin. Mitä ny ennakoi sivulle istumisen. Ja kokeeseen on vielä reilusti hyvää reeniaikaa :) Paikkamakuuta pitäs ny kovasti vahvistella. Häiriöistä yms. mitä ny ikinä voiskaan tulla.

Saralla meinas vähän keittää yli kun tein Selman kanssa ja se ootti Markon kaa kattomassa. Siitä tuli vähä ärjy.Tehtiin seuraamista sen verran että sain palkattua kun korjas itte edistämästä. Oisin teettäny kans vähän m-s kaukoa mutta koiraparka makas sekunnin jälkeen niin että yritti nostaa makuuasennossa etujalkaa ilmaan kun oli niin kylmä joten jätettiin siihen.

Mun pitää alkaa keväällä ku pakkasten ja lumen puolesta pääsee taas käymään eri paikoissa reenaamassa koirien kanssa niin samalla hengailuharjotukset. Itteni ja Saran kanssa. Mennään johonki ja ei tehä mitään. Sitte ku rauhotutaan siihen ettei tehä mitään ni sitte vasta tehään. Tajusin vaan tossa kattoessa videolta noitten hyppytekniikkareenejä että Markon kanssa kahelleen se osaa näköjään oottaa hihnan päässä ihan hiljaa. Silleen jännä että Markokin sitä on temputellut yms. järjestänyt ohjelmaa aina kun haukuttaa mutta nyt ku on valaistuttu että niin ei voi tehdä niin Sara tajuaa heti että Markon kaa tää ei enää toimikaan mutta mun kanssa on kauheen sitkee? Syyttäsin omaa epäjohdonmukasuuttani...

1 kommentti:

tuija kirjoitti...

Oli kyllä tosi kiva päivä, vois järjestää joku toinekin kerta! Voitte tulla vaikka meidän hallille treenaamaan joku kerta niin saatte erilaisen mestan. Ja hei, perjantaisinhan on siellä Renksun hallilla se vuoro 18-19?? Ihan vaan vaikka sen takia tuutte että treenaa eri paikassa vaikkei olis ketään kouluttajaakaan? Siellä olis muuten tokokoe 19.3. ;) Ja tosiaan Sara muuten pysähty tosi täpäkästi ku se hämmenty kun huusit vaan että saa ottaa! :D