maanantai 10. toukokuuta 2010

valmistautumista

Ollaan vaihtelevalla aktiivisuudella valmistauduttu reilun vuoden ajan ekaan alokasluokan kokeeseen. "Kyllä me kohta" "pitää vielä vähän seuraamista reenaa" "jos keväällä mennään" "jos kesällä mennään" "no jos syksyllä sitten" "ehkä vasta ensi keväänä niin ehtii reenata, etenkin tota seuraamista".

Ei sillä, miksipä sitä pitäs kiirehtiä jos tuntuu että ei oo valmista, nyt ollaan kuitenkin vuoden jahkailun jälkeen ilmottauduttu ihan oikeasti jo kokeeseen :D Tavoitteena ois kesän aikana TK1. Ja sitten päästäs uuella innolla reenaamaan avoimen liikkeitä kisakuntoon. Ollaan ilmottauduttu 1.6 Hyvinkäälle ja 6.6 Heinolaan. Toivon mukaan saatas kolmaskin mahtumaan vielä kesäkuulle, jollei niin Heinäkuussa sitten.

Pari kertaa ollaan kotiparkkiksella tehty alon liikkeet palkatta läpi ihan hyvällä menestyksellä. Toisella kerralla Marko oli liikkurina ja vähän oli vilkuilua siihen suuntaan. Eilen käytiin tokaa kertaa juoksujen jälkeen Ojangossa reenailemassa. Ja otin siellä alokasliikkeet palkatta. Sara oli ootellut Selman tokotellessa ja aigliidellessä autossa joten "lämmittelyks" otetiin viereisellä kentällä luoksetulo ja flyball-esteet kun ne nyt sattu olemaan siinä. Sara ei oo niitä ikinä ennen mennyt ja ihan kivasti lähti koko sarjan kun toisesta päästä näytin eteen että hyppy-hyppy jne. Ekalla kerralla ei ees tajunnut että lopussa oli namikippo oottamassa. (ja siis mulla ei oo mitään hajua koko flyballista, kuhan nyt hypättiin)

Virittelyliikkeenä toi luoksetulo on tosi kiva ja hyvä, ja sopii meille kun Sara pääsee juoksemaan niin lähtee ne ihan enimmät höyryt pihalle ja tulee vähän keskittymistä. Samalla tavalla toimii myös jotku tolpan kierrätykset yms. Vikanahan näissä on se että niitä ei voi tehdä koska vaan missä vaan.

Sit joku itseanalyysi kaikista liikkeistä. Luoksepäästävyys skipattiin koska Markoapuri kuvas videolle. Ja ei se ny kauheen hyvin menis muutenkaan vieraasta tuomarista.

Paikkamakuu (tää oli palkalla)

Aattelin kokeilla miten se paikallamakuu sujuu noin energisenä kun on taas ollut oikein hyviä rauhallisia ja keskittyneitä viimeaikoina. No aluks suju ihan kivasti. Sitten Saraa ilmeisesti pisti joku risu/kivi/ötökkä/mikälie ja se jotenkin vingahti/haukahti ja kääns hypähtäen kankkuu. Mä varmaan kattelin jonneki taivaalle ja luulin että se oli louskuhaukun yritys ja mulle tuli kiire mennä palkkaamaan hätäsesti heti kun se on hyvin. Lopussa sitten kuulu pari kertaa piippiip. Pitää muistaa reenata paikkamakuuta myös iteksee reenailles enempi (kotona ollaan aloitettu piilossa käyntiharjotukset). En oo silti kisaa ajatellen kauheen huolissani koska kuten joskus talvireeneissä vetäjä totes niin mitä enempi hälinää ja vilskettä niin sitä paremmin sara skarppaa paikallamakuussa. Toivon mukana vieläkin, ja onhan tässä kolme tehokasta reeniviikkoa aikaa.

Kytkettynä seuraaminen

Videolta katottuna: oho, olipas se hyvä. Mä oon luullu että se on huonompaa. En tiiä miks yritin kävellä päin aitaa, vähän hämäs Saraa, ei kai ne kokeiskaan kiinni tolppaan kävelytä, ehkä. Ne mun kädet oli vissiin taas holtittomat

Vapaana seuraaminen

No tein aika pitkän pätkän. Ku piti lopettaa hyvään. Yhessä pysähtymises tuli ihme loikka, näitä on tullu nykysin useamminkin, pitäskö mun pysähtyy vähän hitaammin niin koiraki kerkeis. Juoksuosuuksiin olin aika tyytyväinen kun ei kontakti etenkään tokalla tipahtanut, monesti reenates juoksusta kävelyyn siirtyminen ei oo ollut kauheen sulava. Loppupäässä pätkää oli mielenkiintoista kun oltiin just pysähytty ja toisella kentällä huudettiin että "seuraava" niin sara meinas että hän on se seuraava. Sain nopeesti kasaan ja ei lähteny kuitenkaan painattamaan huutajan luo. Mä olin kyllä molempiin seuraamisiin aika tyytyväinen koska oon luullu että ne on huonompia. Paits mun eriparikädet joista toinen heiluu ja toinen ei! Mut tollen mä kävelen normaalistiki aina vasemmas on laukku ja oikee on tyhjä...tuomari ei varmaan sitä tiiä.

Liikkeestä maahanmeno

No eipä tähän oo paljon sanomista, tykkään Sarasta, sen osuus on mun mielestä oikein nätti ja täpäkkä. Omat kädet on järkyttävät, voiko siihen vasempaan sitoa narun ja joku sitten nykii kentän päästä että sekin heiluis?!

Luoksetulo

Videolla on toka suoritus , ekan perusasento oli hieman vino. Se ois saatava kuntoon, että onnistus heti ekalla, ihan tyhmä virhe. Saatiin reeneissä joskus neuvoks tehä vaan sivulle tuloja lyhyel matkalki ja palkata tietty vaan niistä täysin oikeista, niin niitä nyt sit varmaan lisää. Muuten kyl on jees. Vai olikohan siinä sivulle asettumisessa jotain pompun poikasta. No pomppi tai ei ni ite tykkään.

Liikkeestä pysähtyminen

No voi herranen aika mikä vinotus! Huomattiin tää ongelma jokunen aika sitten ja oon paristi muistanu reenates kiinnittää erityisesti huomiota että palkkaan suorista mutta ei oo vielä ihan kohalleen loksahtanu näköjään. Aattelin että jos mä teen siinä jonkun kädenheilautuksen tms. miks se jää vinoon mutta en ainakaan ite huomannut ees videolta. Tosi jännä juttu kun talvella se oli vielä suora. No mutta eipä ainakaan heitä maahan. Kopkop.

Estehyppy

No tykkäisin enemmän jos jäis keskelle estettä, mutta ei tosta sivussa olemisesta pisteitä onneks lähde, tokihan tän vois valmiiks reenata kun sitten avohypyssä sen pitää hypätä takas päin niin helpottas jos ois esteen kohalla. sit toi lähtö on vähän niin ja näin. Pitäs tavata sääntökirjaa että mitä siitä tapahtuu jos ennen suorituksen alkua koira käy huvikseen hyppäämässä esteen ees takas kerran tai pari... Plussapisteitä siitä ei varmaan ainakaan heru. No jos haluun välttää sen niin pitää olla itte tosi skarppina ja kiljasta "täällä" "maahan" tai jotain vastaavaa kun se bongaa esteen. Nyt on kuitenkin päästy ihan kivasti asettautumaan siihen esteen eteen. Talvella ku tehtiin pari kertaa namikipon kaa niin koira vaan tuijotti lumoutuneena estettä ja ootti vesi kielellä lupaa lähteä kun yritin pyytää sivulle...

Kokonaisvaikutus-mun mielestä

Aineskaan ei ollut pahoillaan että palkkaa piti ootella monen liikkeen läpi. Intoa riitti ja häntä heilu :) Tarkkuus vähän kärsii innosta mutta toisaalta seuraamisista jää haahuilu pois innokkaana..

Tehtiin sitten vielä palkallisina kaukkareita ja luoksetulon stoppi, nää oli erityisen opettavaista nähdä videolta. Avon kaukoissa pylly pysyy tosi nätisti paikallaan mutta istumiset on kuin onkin vähän vajaahkoja. Videolta sen näki niin hyvin, ihan toisin kun sieltä koiran edestä. Tehtiin myös seisomaan siirtymisiä, jostain kumman syystä maasta seisomaan nouseminen jonka Sara on ennen tehnyt samoilla tassunsijoilla oli nyt sellainen että se tuli jokaisella tassulla kaks töpötöpöpomppompaskelta eteenpäin. Mutta tosi hyvä nähdä videolta, tietää sitten mitä reenataan kun aletaan näitä työstää "enempi tosissaan".

Luoksetulon stopissa oli kanssa videolta katottuna enempi jarruttelua kun olen ajatellutkaan. Harmi kun Marko ei "osannut" käyttää kameraa niin että mäkin oisin ollut siinä kuvassa niin ois tullut ilmi että ennakoiko se jarruttaessa vai kestikö sillä "noin kauan" pysähtyä merkistä. Tehtiin sitten perään läpijuoksuja, ekalla kerralla Sara teki oikein hienon nopean pysähdyksen samaan kohtaan jossa olin sen äsken ottanut...Seuraavalla himmaili ja kun lähti lopulta tulemaan niin heitin lihapullan kauas (ai mun heitolla, pari metrii..) taakse. Vikana lähti sitten kovempaa ja minä ja lihapulla juostiin karkuun niin että tuli täpöllä ennen ku edes ajatteli pysähtyä.

Tehtiin vielä lopuks kapulanpitoharjotuksia nyt eka kertaa muualla ku omassa pihassa. Sara on aika kivasti sen istumisen kapula suussa jo hoksannut ja sitä aikaa ja hyvää pitoa tulee varmaan pikkuhiljaa. Keskiviikon reeneissä teemana viimein noudot, innolla odotan että päästään saamaan vinkkejä kaikkiin meidän ongelmiin :D

Tähän vois nyt yrittää keksiä vielä muutamat tai vaikka viidet alo-reenit jossain uudesssa ympäristössä. Perjantai-iltana käytiin Ikean parkkiksella ja häiriönä tuli testattua joittenki teinien tuning-autojen kokoontuminen. Puska oli täynnä porukkaa kusella. Eivät toki ihan pairn metrin päässä olleet. Olosuhteet oli perjantain reeneis kans suorastaan arktiset tuuli kylmästi ja sato kaatamalla. Kymmenen minuutin pätkän jälkeen mun sormista oli lähteny tunto. Mutta Sara toimi. Ihme koira. Tosin tiedän kyllä että jos itte aattelisin sillä hetkellä niitä jäätyneitä sormiani tai että hitto kun on kauhee ilma niin ei se sitten toimis. Sen mielentila on niin aina sama kuin sen ihmisenkin.

Me ollaan kyllä viime aikoina reenailtu tosi innokkaasti ja ahkeraan. Miltei joka päivä toki muistaen pitää vapaat, reenaamisen ahkeruudesta kertonee se kun Marko oli tos kotipihas kattomas ja meinas että näyttää mulle miten se Sara jää vinoon pysähtyessä ja sanoi Saralla "sivu" niin Sara tuli parin metrin päähän mun sivulle. Vois todeta että se käskysana on hyvin sisäistetty :)

Selman eka alokasluokan liike, nimittäin luoksetulo on valmistunut kans. (tosin tossa videossa pöljä ohjaaja palkkaa ennen ku koira on ehtinyt edes istumaan kun on niin innoissaan vauhdista) Ihan kiva kun pari kk sitten oli ongelma ettei se osannut odottaa niin että pääsi itte ees puolen metrin päähän. Siinä sen näkee että harjoittelusta on hyötyä... Jos nyt sitten harjottelis yhtä ahkerasti muutakin ettei Selman kanssa ihan kolmivuotiaaksi jahkailtas...

Huomenna on HSKH:n möllikisat, osallistutaan Saran kanssa alokas-luokkaan, kivaa. Toivonmukaan mua jännittää tutullakin kentällä niin pääsee sitä reenaamaan.




2 kommenttia:

Marja kirjoitti...

Tosi hyvältä näyttää teidän tokoilut, kun vakoilin juutupesta, kisoihin sassiin vaan! :)

Kati kirjoitti...

Minä en vielä vakoillut, mutta hyvältä kuulostaa tokot :) Hyvä, että olet kokeeseen menossa. MInä halusin silloin mennä mahdollisimman nopeasti ihan senkin takia, että kynnys ei nousisi liikaa odotellessa. No, oma jännitys pilasi 2 ekaa koetta, mutta seuraavalla sitten napsahti se ykköstulos.

Tuosta hypystä ja arvostelusta sen verran, että nyt uusien sääntöjen tultua voimaan, koira ei saa hypätä ennen varsinaista liikettä tai liike menee nollille. Eli kannattaa vaikka mieluummin seurauttaa koira hypyn lähelle tai pitää pannasta kiinni tms, ettei pääse pomppimaan ennen aikojaan.

Ja säännöistä vielä VOIn ja EVLn osalta luoksetulossa saa olla käsimerkki toiseen stoppiin ja toiseen suusannallinen tai sama molempiin, mutta vain yksi käsky stoppia kohti. Suurimmalla osalla mitä olen kisoja seurannut, on suullinen käsky maahanmenoon ja seisominen onkin sitten aika tasaisesti käsimerkkiä tai suullista käskyä.