tiistai 11. elokuuta 2009

schapeleirin agilitytreenit

Jaahas nyt pitäs alkaa muistelemaan sitten mitä sitä tuli treenattua tuolla Schapendoesleirillä Janita Leinosen opissa. Pääsin siin Saran kanssa jo kisaavien ryhmiin treenaamaan, kun ollaan olevinaan jo kisavalmiita ja siellä sattui olemaan pari vapaata paikkaa vielä. Olin todella innoissani tästä tilaisuudesta ja päätin antaa kaikkeni ko treeneissä.

Pahoitteluni jo etukäteen lukijoille, sanasto ei ole välttämättä mitään pro tasoa, ja tämä onkin enempi omaa kertausta ja muistelua miten ollaan menty.

Esteet olivat samoissa kohdin molempina päivinä vain numerot vaihtoivat paikkaa. Ja näin rata muuttui sitten aivan erityyliseksi kummallekin kerralle. Yritin tuossa lomaillessani piirrellä ulkomuistista radat ja järjestyksen ja alla olevista kuvista näkyy suurinpiirtein se mitä tehtiin. Esteet ei välttämättä ole täysin oikeilla paikoillaan, mutta järjestys pitäisi olla oikea.


Lauantain rata oli ensi silmäyksellä aikas hiton pitkä ja pitkiä juoksuja oli luvassa. Tutustuttiin ensin keskenämme rataan ja tuntuma oli, että ehkä se tästä vielä iloksi kääntyy. Tämän jälkeen Janita otti ohjat käsiin ja alettiin käymään porukassa esteitä läpi. Ensin esteet 1-7, miten menette? syvä hiljaisuus. No kolme ekaa menee helpolla. Sara menee välistä vedot hyvin, sitten kolmoselta seiskalle. pitkä suora jossa esteet hiukka limittäin. No jos olet hiton kova juoksee ni no problem. Mutta varmempi tapa olisi ottaa 4,5 ja 6 persjätöillä. eli kolme persjättöä putkeen, huhhuh, yksikin teettää vaikeuksia. näin kävimme siis koko radan läpi. pätkittäin ja Janita vaati useamman eri vaihtoehtoisen tavan suorittaa kyseiset pätkät. uutena tuli mielikuvituskoiran käyttäminen ja laserilla osoittaminen eli siis että missä kohti menee keskilinja kullakin pätkällä.


Kun sitten oli oma vuoroni mennä Saran kanssa kokeilemaan, niin tämä alkupätkähän meni 7 asti kertalaakista putkeen kolmella persjätöllä, vaikkei kovin moni ollut edes kahta saanut kunnolla. olinpa ylpeä itsestäni. sitten 7 ja 8 sillai et jäin 6 jälkeen hyvin onnistuneen persjätön ansioista 7 ja 8 välimaastoon ja siitä sain vedettyä Saran välistä ja kivalla käden kiepautuksella sain heitettyä 8 ja sitten itse menin samalla 7-8 välistä ja 9 kepeille, jotka meni Saralta ihan ok.
Sitten 10-12 eli kolme hyppyä. 10 ohi vasemmalta, lähetys 11 ja siitä valssilla 12 ja itse taaimmaisen siivekkeen viereen ja sieltä vetämällä A:lle 13, eli sitten vuorossa 13-16, a, rengas, pituus ja putki. menin aika varmistellen renkaan vasemmalta puolen, lähetys pituuteen, täällä täällä, putkeen ja itse kiireellä seuraavaan hyppyyn 17 (jossa on nro väärinpäin kuvassa). A menee loistavasti, tais Sara osua kontakteillekin. Rengas meni ekalla sivusta, kun ohjasin liian kaukaa. tokalla sitten sattuikin jo oikeasta kohti. Pitäis tuotakin vielä vahvistaa lisää. pituudessa ei ongelmia. Putkeen meno näin läheltä aika helppo, saa vaan juosta tuolta aalta putken päähän suoraan ja sitten täyskäännös ja hypylle 17. sitten en muista miten menin 17-20. Tämän jälkeen hiottiin 21-24 jonnin aikaa. lähinnä 23-24 ja 25 menoa. eli että saisin koiran irtoamaan jo 23 putkelle, jotta ehtisin itse hyvin 25 vastaan. Janita otti tähän namikipon ja ryömi putkeen sen kera ja sara nopeesti 23 taakse, hyppy, putkeen ja sarahan ampaisi kuin raketti. Vähän kerrassaan syvemmälle ja koira alkoi menemään kuin unelma. Huvittavan näköistä varmaan sivustakatsojalle, kun Janitan jalat näkyy vaan putkesta ja meikä kantaa koiraa toiseen suuntaan esteen taakse ja sitten lähetys. mutta hienosti oppi. kiitosta vaan. se oli eka päivän anti, ja kyllä oli muuten hiki.

Sunnuntaina oli sitten vuorossa tekniikkatreeniä, mutta juosta saatiin silti ihan omiksi tarpeiksi. Kiva kun oli lauantai-illan vikaryhmässä ja sunnuntaiaamun ekassa.

Rata aloitettiin puomilta, tämän jälkeen muuri ja takaakierto kolmoselle, tätäkin treenattiin tovi namikipon kanssa, jonka aion muuten ottaa käyttöön omissakin treeneissä, saa hyvin hiottua noita lähetyksiä yms. eli kolmonen takaa, siitä pakkovalssilla esteiden välistä neloselle sylistä ja olitkin jo oikealla puolella 5 kepeille siitä varmistellen ekalle kepille ja hyvin menee. 6-8 . hyppy, hyppy ja persjätöllä (rakastuin näihin näköjään) putkeen. Ja sitten 9-11, ja ylläri persjättö renkaalle (mulla on myös pakkomielle saada rengas oikealle puolelle), putkelle lähetys pimeästä ja itse 11 taakse odottaa. tästä jatko olikin mielenkiintoinen. 12-14. 12 vastakkaisella kädellä 11 vastaan ja takakäännös (olikohan se ees se nimi), niin että käännä vartaloa hiukan aan ja putken suuntaan ja kun koira tulee ohi niin käden kiepatus ja oma suunta kohti 13 ja koira kääntyy hienosti. Sara meni tosi hyvin ihan kiinni siivekkeessä. siitä sitten valssi 14 ja jatkuu valssaten 15, takaakierto 16 sitten vuorossa vika pätkä mulle eli 17-20. se saatiin hienosti vauhdikkaaksi kun Janita vaan neuvo ottamaan itse ennakkoa ja luottamaan että kyllä se koira sieltä tulee (tätä hoki mulle moneen otteeseen muutenkin) eli 17 takaa ja 18 ja itse olin 19 takimmaisen siivekkeen paikkeilla siitä valssi yli ja kolmella askeleella valssaten putkeen 20. tässä piti vähän askeleita treenata, mutta kylläpä näytti hienolle (luulisin ainakin) kun sen sai menemään ja koira tuli ihan hipoen putkeen, kuin kokemeempikin. Nyt kun pysyisi muistissa nuo neuvot.

eli yhteenveto. Oli kyllä parasta antia mitä olen koskaan agilityn saralla saanut itselleni ja kyllä oli moni muukin tyytyväinen. Vaikka saankin loistavaa opetusta omissa seuran treeneissä, on tuollainen "täsmäopetus" viikonloppu silloin tällöin paikallaan. oli moni kolmosluokkalainenkin ihmeissään opeista. Ja sara ei kyllä mielestäni jäänyt tasossa jälkeen muista (siis omassa ryhmässä olleista) lainkaan. oli kyllä kiva omien treenien jälkeen jäädä katsomaan seuraavaa ryhmää ja ihailla Aatun (buffing jäätehinen) menoa, kyllä se tuore agilityvalio nämä hommat taitaa. Sai raikuvat aploodit paikalla olleilta.

kiitos ja kumarrus, ja nyt vain sitten rohkeutta keräämään ekoja kisoja ootellessa. Eka virallinen startti tulee kyllä olemaan vasta ensi vuoden puolella, mutta jos möllikisoja satun vielä jostain löytämään niin, sinne sitten.

2 kommenttia:

Kati Koo kirjoitti...

Huh kun kuulostaa vauhdikkaalta, mä en pysyisi mukana :D Ja haaveilen Wunjon kanssa agilitystä (taitaa jäädä haaveeksi) ja mikä hiton persjättö :D Vielä on paljon ymmärrettävää...pääsen vielä helpolla kun otettiin vaan putkea, keppiä verkolla ja muutama este.

Kati kirjoitti...

Tosi kiva, että Janitan koulutus oli mielestäsi huippu. Itse olen ihan Janiata ja Jaakko "fani" ja on tosiaan hyvä käydä aina ajoittain heidän opissaan. Uusia ohjauskuvioita tulee koko ajan ja he ovat kyllä edelläkävijöitä niiden suhteen :)

Ja se takakäännös on varmaan poispäinkääntö, mitä Selmankin kanssa treenasitte ;)